Het waddeneiland Terschelling is een ideale vakantiebestemming. Rust, ruimte, natuur, gezelligheid, cultuur en sportief zijn kenmerken die van toepassing zijn voor dit eiland.

Skylge ( zoals de eilanders Terschelling noemen ) bereikt men met de boot die vanuit Harlingen vertrekt. U kunt de gewone boot nemen, die er ongeveer 2 uur over doet, of u kunt met de snelboot. Dan is de vaartijd 45 minuten. Op de snelboot kunt u geen auto of fietsen meenemen. Het is verstandig om op tijd te reserveren. Vooral als u de auto meeneemt. U kunt dit doen bij rederij doeksen .

 

Met de boot komt u aan in West-Terschelling

 

U komt met de boot aan in West-Terschelling. Dit is het grootste dorp van het eiland. Er zijn diverse winkeltjes, een supermarkt, café's en restaurants. De meeste huizen zijn gebouwd in de, voor Terschelling, zo bekende stijl en zijn nog in oorspronkelijke staat. De sfeer van dit dorp wordt verhoogd door de haven. Hier liggen behalve de vissersschepen en jachten, ook de oud hollandse zeilboten, de zogenaamde bruine vloot.

U kunt op diverse plaatsen op het eiland fietsen huren. Ook in West-Terschelling. Mocht u direct bij aankomst fietsen nodig hebben, is het handig deze van te voren te reserveren. Vaak wordt de bagage dan voor u naar uw vakantiebestemming gebracht. Terschelling heeft meer dan 70 km fietspaden door de duinen, bossen en langs het wad,. Dit buiten de gewone wegen en fietspaden om.                                      

De molen van Formerum voor een heerlijk cranberry-sorbet

Behalve West-Terschelling, zijn er nog enkele dorpen. Midsland is het tweede dorp van Terschelling. Ook hier zijn winkeltjes, cafe's en diverse restaurants. Iets oostelijker op het eiland ligt Formerum, wat bekend is om zijn molen. Hier kunt u een heerlijke kop koffie krijgen. Ook de cranberry-sorbet is een echte aanrader. De cranberry is een veenbes die alleen op Terschelling voorkomt. Op het hele eiland zijn proucten te koop die gemaakt zijn van deze bes. 

Halverwege het eiland komt u bij het laatste dorp "Oosterend". Hier begint de Boschplaat. Dit is één van de grootste en belangrijkste natuurreservaten van nederland. Hier heeft de wind vrij spel en dringt de zoute zee ver het land in via de slenken. Hierdoor is een grillig duinlandschap ontstaan met een heel eigen vegetatie. De Boschplaat is een belangrijk broedgebied voor o.a. de Lepelaar.

 

 

 

 

 Natuurreservaart "De Boschplaat"

 

        

Ook al is het "vol" op Terschelling, en kan men de gezelligheid opzoeken in de dorpen en bij de strandopgangen, er bestaat altijd de mogelijkheid om de rust op te zoeken. Prachtige brede stranden, duinen, de bossen van West, Formerum en Hoorn, de natuurgebieden Boschplaat, Landerumer Heide en Koegelwieck en het wad nodigen u uit voor eindeloos wandel en fietsplezier.

 

 

 

de Landerumer Heide

Voor veel meer informatie over Terschelling kunt u terecht bij de VVV van Terschelling   

Het Wad